
DICA
Depozitul Intermediar pentru Combustibilul Ars (DICA) – Nuclearelectrica
Proiectul DICA reprezintă un obiectiv strategic al Nuclearelectrica, destinat gestionării pe termen lung a combustibilului nuclear uzat rezultat din operarea Unităților 1 și 2 ale CNE Cernavodă. Depozitul este situat la aproximativ 700 de metri de Unitățile 1 și 2, și asigură o soluție sigură și eficientă pentru depozitarea combustibilului uzat, contribuind astfel la îndeplinirea standardelor internaționale de securitate nucleară.
Politica de gestionare a combustibilului uzat
Politica Nuclearelectrica de gestionare a combustibilului uzat presupune:
- Depozitare umedă în bazinul reactorului pentru o perioadă de cel puțin 6 ani.
- Depozitare uscată timp de 50 de ani, în cadrul Depozitului Intermediar Uscat pentru Combustibil Ars (DICA), realizat în mod etapizat.
Capacitatea de stocare și tehnologie
DICA este dezvoltat în etape, fiind prevăzute 27 de module MACSTOR cu o capacitate de 12.000 de fascicule de combustibil nuclear uzat per modul. În prezent, sunt completate 10 module MACSTOR 200, fiecare având capacitatea de a stoca 12.000 de fascicule. Începând cu modulul 10, proiectul prevede implementarea tehnologiei MACSTOR 400, care va permite creșterea capacității de stocare pe termen lung pentru combustibilul uzat.
Planuri viitoare și extindere
Proiectul DICA a fost conceput pentru a acoperi întreaga durată de viață a Unităților 1 și 2, iar în cazul dezvoltării Unităților 3 și 4, va fi extins pentru a acoperi și cerințele suplimentare de stocare a combustibilului ars. De asemenea, există planuri pentru autorizarea și implementarea modulelor MACSTOR 400, ca parte din strategia pe termen lung aprobată de Nuclearelectrica.
Acest proiect este esențial pentru menținerea siguranței operaționale a centralei nucleare de la Cernavodă și contribuie la protejarea mediului înconjurător prin asigurarea unui sistem sigur de stocare a combustibilului nuclear uzat pe termen lung.