
Despre noi
Fabrica de Combustibil Nuclear este amplasata langa orasul Mioveni – Arges la circa 25 km de Pitesti.
Infiintata in anul 1992 prin separarea Sectiei de Productie Elemente Combustibile (SPEC) din Structura IRNE, fabrica este autorizata de AECL Canada ca furnizor de combustibil nuclear de tip CANDU 6 si in prezent asigura necesarul de combustibil pentru Unitatile 1 si 2 de la centrala nuclearoelectrica Cernavoda (aprox. 11.000 fascicule combustibile).
Combustibilul utilizat de catre centralele tip CANDU 6 are la baza uraniu natural.
Pe durata de viata a unui fascicul de combustibil nuclear in reactor, aproximativ 1 an, un fascicule de combustibil CANDU 6 genereaza o cantitate de 1.115 MWh. Aceeasi cantitate de energie poate fi obtinuta prin arderea combustibilului fosil in centrale conventionale dupa cum urmeaza:
– 470.000 kg combustibil conventional cu putere caloric de 7.000 Kcal/kg
– 1.110.000 kg carbune superior cu putere calorica de 3.200 Kcal/Kg
– 363.000 Nm3 de gaz natural cu putere caloric de 8.050 Kcal/Nm3
FCN Pitesti poate oferi consultanta, asisitenta tehnica si o serie de echipamente celor interesati in transfer de tehnologie de fabricare a combustibilului nuclear.
SN Nuclearelectrica SA anunta fabricarea fascicului de combustibil nuclear cu numarul 150 000 de catre sucursala sa, Fabrica de Combustibil Nuclear Pitesti („FCN Pitesti”).
FCN Pitesti este singurul producator autorizat la nivel global, in afara Canadei, pentru productia de fascicule de combustibil aferente tehnologiei CANDU 6 de catre AECL Canada (actuala Candu Energy) si Zircatec Precision Industries Inc Canada.
Anual, centrala nucleara de la Cernavoda consuma aproximativ 10.000 fascicule de combustibil nuclear produse de FCN Pitesti. Din punct de vedere calitativ si al rezultatelor aferente procesului de productie, FCN Pitesti inregistreaza o rata de defectare a fasciculelor de combustibil mult sub limita admisa de Autoritatea de Proiectare a Sistemului CANDU, fapt confirmat de datele de operare si productie ale CNE Cernavoda, beneficiarul direct al productiei de la FCN Pitesti.
„Scopul FCN Pitesti este sa asigure combustibil nuclear de inalta calitate pentru operarea in conditii de securitate maxima a unitatilor nucleare de la Cernavoda, sa dezvolte si sa imbunatateasca continuu liniile de fabricatie, sa inoveze si sa adauge valoare adaugata Nuclearelectrica prin integrarea produselor proprii intr-un circuit nuclear cu rezultate deosebite. Industria nucleara isi bazeaza performanta pe calitatea si robustetea produselor sale, pe respectarea normelor si standardelor de securitate si protectie si pe resursa umana inalt specializata”-Florin Gheba, Director FCN Pitesti
Utilizarea celor 150.000 de fascicule de combustibil nuclear produce o cantitate de energie electrică de 167 TWh. Aceeași cantitate de energie electrică poate fi obținută în centralele clasice prin arderea a 333 milioane de tone cărbune brun, 166,5 milioane tone huilă energetică sau 47,5 milioane de tone de păcură.
„Industria nucleara romaneasca este in prezent un model de performanta si eficienta pentru multe alte domenii si un mare avantaj pentru nevoile romanesti de sistem energetic, mediu si consumator. In peste 30 de ani, specialistii romani au reusit sa initieze si sa dezvolte un program nuclear care plaseaza Romania pe primul loc in lume la coeficientul de utilizare a puterii instalate, asadar sa valorifice impecabil resurse naturale, materiale si umane.”.-Daniela Lulache, Director General SN Nuclearelectrica SA
Productia FCN Pitesti respecta cerintele de calitate aferente industriei nucleare, de protecție a mediului înconjurător, de siguranță nucleară şi sănătate şi securitate în muncă.
Prin combustibilul nuclear produs la FCN Piteşti şi folosit în cele două unități nucleare de la Cernavodǎ, S.N. Nucleaelectrica SA asigurǎ 20% din producţia totalǎ de electricitate a ţǎrii.
1971
- Înființarea Institutului de Tehnologii Nucleare (ITN): ITN este creat ca unitate strategică, axată pe cercetare științifică, proiectare și inginerie tehnologică în domeniul nuclear.
1971 – 1979
- Dezvoltarea tehnologiilor nucleare: În cadrul ITN, secțiile „Materiale Nucleare” și „Elemente Combustibile și Structuri” au sarcina de a dezvolta tehnici, tehnologii și echipamente pentru fabricarea combustibilului nuclear.
1977
- Fabricarea fasciculelor CANDU: Sunt produse primele 4 fascicule de combustibil nuclear de tip CANDU cu 28 de elemente.
1978
- Progrese în dezvoltarea tehnologiilor CANDU: Se începe dezvoltarea tehnologiilor și echipamentelor pentru fabricarea fasciculului de combustibil CANDU 660 cu 37 de elemente.
Decembrie 1978
- Fabricarea fasciculelor CANDU 6: Sunt fabricate 20 de fascicule de tip CANDU 6, pe baza proiectului și tehnologiilor dezvoltate.
1980
- Crearea Secției de Producție Elemente Combustibile (SPEC): SPEC este înființată pentru producția de elemente de combustibil.
2 decembrie 1985
- Omologarea combustibilului nuclear: Conform legislației naționale, combustibilul fabricat în SPEC este omologat.
1983 – 1990
- Producție extinsă de combustibil nuclear: Sunt fabricate 31.707 fascicule de combustibil nuclear tip CANDU 6, cu un conținut total de aproximativ 600 de tone de uraniu.
31 ianuarie 1992
- Înființarea Fabricii de Combustibil Nuclear (FCN): Fabrica este creată prin separarea Secției de Producție Elemente Combustibile din cadrul Institutului de Cercetări Nucleare.
1992 – 1994
- Dezvoltare tehnică cu asistență canadiană: Un program de dezvoltare tehnică și tehnologica este realizat cu sprijinul AECL și ZPI.
Octombrie 1994
- Lot de demonstrație: Sub supravegherea AECL – ZPI, sunt fabricate 202 fascicule de combustibil nuclear, dintre care 66 sunt utilizate pentru încărcarea inițială a reactorului Unității 1 de la Cernavodă.
1995
- Producție de fascicule: Sunt produse 1678 de fascicule de combustibil nuclear, sub supravegherea AECL.
Decembrie 1995
- Autorizare ca furnizor de combustibil nuclear: FCN Pitești primește autorizarea pentru furnizarea de combustibil nuclear pentru reactoare CANDU 6, conform standardului CSA – Z – 299.2.
2 iulie 1998
- Înființarea Nuclearelectrica SA: Prin Hotărârea de Guvern nr. 365/1998, se înființează Societatea Națională „Nuclearelectrica” SA, incluzând și FCN Pitești.
18 decembrie 2001
- Programul de dublare a capacității: Se aprobă planul de dublare a capacității de producție, realizat preponderent între 2002 și 2004.
21 septembrie 2004
- Începerea producției pentru Unitatea 2 Cernavodă: Se lansează producția de combustibil nuclear destinat reactorului Unității 2.
Septembrie 2007
- Performanță de calitate: FCN atinge performanța de 75 de luni consecutive fără combustibil suspect de defect în Unitatea 1 de la Cernavodă.
2009 – 2014
- Inițierea studiului de fezabilitate SF 1516: Un studiu de modernizare a fluxului de fabricație este lansat, vizând îmbunătățirea calității produsului finit, condițiilor de muncă și protecția mediului.
Pentru initierea unei actiuni de vizitare a FCN Pitesti este necesara transmiterea unei Scrisori de Intentie (cu minim 30 zile lucratoare inainte de data solicitata), in atentia domnului director al FCN Pitesti care sa contina urmatoarele informatii:
- Nume si prenume,
- Data si locul nasterii,
- Serie si numar Pasaport / Buletin / Carte de Identitate,
- Emitentul si data emiterii actului de identitate,
- Institutia reprezentata,
- Scopul vizitei si perioada propusa,
prin fax la numarul: 0248/264999
Cerinte obligatorii pentru efectuarea vizitei
- Actul de identitate specificat in scrisoarea de intentie;
- Nu este permis telefon cu camera foto, camera video, aparat foto, laptop, CD, memory stick.